Voel jij je ook wel eens onzeker als je op Instagram alleen maar perfecte gezichten ziet? Er bestaat geen enkel bekend tijdschrift waarbij de foto van de modellen op de cover niet met fotoshop bewerkt is. De vraag is: waarom gebruiken bedrijven fotoshop en hoe heeft dat invloed op het zelfbeeld van jongeren?
Marketing via sociale media, zoals Instagram en Tiktok is, vooral gericht op jongeren. Bedrijven maken veel gebruik van slimme technieken om de aandacht van jongeren te trekken. Ze maken de beelden aantrekkelijker door bijvoorbeeld de kleur helderder te maken, scherpe details toe te voegen of zelfs door een model een heel ander uiterlijk te geven. Vooral het laatste voorbeeld heeft veel invloed op jongeren.
Uit onderzoek blijkt dat meer dan 11% van de jongeren slecht omgaat met gefotoshopte beelden en voelt zich onzeker door sociale media. Door het creëren van valse afbeeldingen met fotoshop, zoals onrealistische lichaamsproporties, ontstaan er ook onrealistische schoonheidsnormen.
Gevolgen
Dit kan veel kwaad doen voor het ongevormde zelfbeeld van jongeren. Dan kun je het gevoel krijgen dat jouw lichaam niet aan de norm voldoet. Dit kan tot een gevoel van zelfhaat leiden. Onderzoek laat zien dat jongeren die veel tijd op sociale mediaplatforms doorbrengen, tussen de 13% en 66% meer kans hebben op depressie vergeleken met jongeren die deze platforms niet gebruiken of minder tijd hierop besteden.
Maar er zijn ook positieve kanten aan het gebruik van fotoshop. Uit onderzoek blijkt dat jongeren die zelf foto’s bewerken meer gevoel van controle over hun uiterlijk krijgen en meer zelfvertrouwen hebben. Daarnaast biedt het ze de mogelijkheid om hun creativiteit te uiten, wat kan bijdragen aan een gevoel van voldoening en trots.
Hoop met Dove
Er zijn ook bedrijven die juist geen fotoshop in hun communicatiemiddelen gebruiken. Er is veel verandering geweest de afgelopen jaren. Neem als voorbeeld de Dove deo reclame uit 2023. Daarin komen allerlei verschillende lichaamstypes voorbij. Jongeren zien hierdoor dat het prima is om een ander lichaam te hebben. Dit kan ervoor zorgen dat ze positiever naar hun eigen lichaam kijken, waardoor hun zelfvertrouwen toeneemt.
Dove wil niet allen winst maken met de verkoop van schoonheidsproducten, maar streeft ook een hoger doel na: het zelfvertrouwen van vrouwen over de hele wereld vergroten. Juist daarom kiest Dove ervoor om geen fotoshop te gebruiken.
Bedrijven kiezen ervoor om gefotoshopte beelden te verspreiden om meer winst te maken, maar hebben vaak niet door wat voor effect het heeft op jongeren. Het is een mooi gebaar van Dove om hier niet aan mee te doen. Veel bedrijven kunnen hiervan leren. Een goede balans vinden tussen geld verdienen en het geven om je klanten is heel belangrijk.
Geef een reactie