Instagram: Brug tussen de overheid en jongeren?

Voel jij je betrokken bij de overheid? Grote kans van niet, want volgens het Nederlands Jeugdinstituut hebben veel jongeren er geen vertrouwen meer in en voelen zich niet verbonden met de overheid. Dit komt onder andere doordat jongeren zich zorgen maken over zaken als woningnood en de aanpak van de klimaatcrisis. Ook heeft de coronapandemie het vertrouwen in de overheid onder druk gezet. Kan de overheid Instagram inzetten om jongeren beter te bereiken?

Voor jongeren tussen de 15 en 28 jaar zijn sociale media dé plek om nieuws te volgen. Hoe jonger de persoon, hoe hoger de schermtijd; gemiddeld besteden jongeren 5,4 uur per dag op hun telefoon, waarvan het grootste deel op sociale media. Instagram is na WhatsApp de meest gebruikte app onder jongeren. Door de diversiteit van de gebruikers bereikt Instagram vele doelgroepen. Met interactieve functies zoals polls en vragenstickers, zorgt Instagram voor directe communicatie met jongeren. De visuele opzet van de app is ideaal voor het delen van informatieve content, zoals infographics. Ofwel: Het gebruik van Instagram biedt een laagdrempelige manier voor de overheid om de jongere doelgroepen te bereiken.

Populaire content op Instagram

Jongeren blijken vooral geïnteresseerd te zijn in visuele en interactieve content. Voorbeelden hiervan zijn verhalen die na 24 uur weer verdwijnen, waar je op kan reageren met vragenlijsten. Ook zijn reels heel populair, dat zijn korte creatieve video’s die vergelijkbaar zijn met TikTok video’s. Daarnaast zijn samenwerkingen met influencers zeer populair.

Effectieve Instagram-campagnes ontwikkelen

Door deze populaire content is het gebruikmaken van een verhaal met een poll of vragenlijst een optie voor de overheid. Hierdoor krijgen jongeren het idee dat ze betrokken zijn. Een ander voordeel is dat de overheid met dit soort vragenlijsten ook feedback kan ontvangen, en die kunnen ze dan weer verwerken in hun nieuwe beleid. Daarnaast is de samenwerking met influencers een goede strategie om het bereik te vergroten en de boodschap beter over te brengen. Een voorbeeld van zo’n succesvolle campagne is “#seksuelegezondheid”. Het doel van deze campagne was om jongeren te motiveren tot het voeren van een gesprek met hun (seks)partner over hun eigen seksuele wensen en grenzen. De overheid heeft voor deze campagne influencers ingezet, die met korte filmpjes via Instagram hun persoonlijke ervaringen delen en hun volgers informeren. 

Conclusie

Om jongeren effectief te bereiken en te betrekken, kan de overheid zich meer richten op Instagram-campagnes. Dit platform biedt de mogelijkheid om direct in contact te komen met jongeren en hen op een interactieve manier te betrekken bij belangrijke maatschappelijke kwesties, zodat jongeren zich meer verbonden gaan voelen met de overheid.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *