FILA en NL: Is dit wel zo’n krachtige samenwerking voor succes?

Huh? Wat hebben die olympiërs nou weer aan?

Oranje strepen over een blauw broekje, een knaloranje windbreker en een spijkerjasje met (wederom) knaloranje “team NL” er op. Als je de zomer van 2024 de Olympische spelen hebt gekeken, dan heb je deze kledingstukken ongetwijfeld hartstikke vaak voorbij zien komen. Dit is namelijk de enige kleding wat de olympiërs naast het sporten in Parijs mochten dragen. Maar heeft deze miljoeneninvestering van FILA en andere merken nou daadwerkelijk zo veel zin?

Volgens het sportblog “RtrSports”, heeft het zowel grote voordelen voor zowel het imago, als de winst voor het bedrijf (mits de kleding goed wordt ingezet). Zo heeft het bedrijf VISA de olympische spelen zelf gesponsord en heeft het bedrijf een boost van aankopen van 17 procent ervaren. Dat houdt in dat de omzet van 32,7 miljard (2015) naar 38.3miljard(2016) gegaan. Dit is voor een bedrijf van deze soort een onkenbaar grote winst.

Is het voor de pr voordelig?

Naast het feit dat investeren in de olympische spelen in een kleine periode voor veel geld kan zorgen, zijn er nog meer voordelen. Namelijk: het imago van het bedrijf kan er mee veranderen. Sporters willen het allerliefste de beste kleding die er te verkrijgen valt. Dan zou je denken, “Vooral tijdens de olympische spelen”. Maar dat hoeft niet het geval te zijn. Sporters dragen de kleding van de sponsor die simpelweg het meeste biedt. Maar dit weten niet veel mensen. Dus als het merendeel van de kijkers van de olympische spelers (Dat zijn er volgens “Broadcast Magazine” 215 miljoen mensen.) aanneemt dat die kleding het beste is. Wordt deze aanname ongetwijfeld meegenomen naar de volgende keer als deze mensen sportkleding gaan kopen. Oftewel mensen denken al snel dat de kleding die de olympiërs dragen, de beste kleding is. Of dit nou daadwerkelijk het geval is, is dan de volgende vraag.

Kritiek

Aan de andere kant is er soms ook kritiek over de olympische kledinglijn. Zo zou Nike een keer kleding te hoog hebben uitgesneden. Dit heeft voor veel ophef gezorgd aangezien gelijkheid tussen mannen en vrouwen een onderwerp is wat altijd actueel zal zijn. Nike kwam toen met een statement waarin werd gezegd dat er verschillende soorten kleding waren waar olympiërs uit konden kiezen. En stel dat zou niet genoeg zijn, dan zouden er ook nog kledingmakers aanwezig zouden zijn die naar de wens van die olympiërs de pakjes handmatig zouden kunnen veranderen.

Dus, zolang er geen schandalige kleding wordt voorgelegd aan olympiërs, heeft het ongetwijfeld nut om een hele boel geld in Olympische teams te steken.  Gezien er grote financiële- en imago winsten behaald kunnen worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *