Vraag iemand waarom ze ervoor hebben gekozen om in het vakgebied communicatie te werken en ze zullen je waarschijnlijk vertellen dat dit komt omdat het zo breed is. Communicatie is ook heel divers en gevarieerd. Betteke van Ruler heeft onderzoek gedaan naar dit vakgebied en kwam tot de conclusie dat de communicatieprofessional niet bestaat. Dit betekent dat er niet één type communicatieprofessional bestaat, daarvoor is het vak te breed geworden. Daarom zijn er tien verschillende disciplines waar je je als communicatieprofessional in zou kunnen specialiseren.
Beleid en Advies
Bij beleid en advies werk je als communicatieprofessional binnen een organisatie. Je moet weten wat er in jouw organisatie of afdeling moet gebeuren. Dit kan betekenen dat je verschillende gebieden moet leiden. Je bent verantwoordelijk voor het ontwikkelen van strategieën en het aansturen van medewerkers. Ook kan de communicatieprofessional meedoen aan gesprekken met de doelgroepen van de organisatie. Bij beleid en advies kun je werken binnen twee soorten communicatie, intern of extern. Interne communicatie betekent dat je in vaste dienst bent bij een organisatie. Externe communicatie betekent dat je werkt vanuit een bureau en wordt ingehuurd door een organisatie die professioneel advies nodig heeft.
Public Affairs
Wanneer organisaties te maken krijgen met politieke weerstand, moeten ze praten met mensen die bij hen betrokken zijn. Dit maakt de kans groter dat mensen met verschillende opvattingen een gevecht kunnen voorkomen door te praten. De manier waarop organisaties met elkaar praten om oplossingen voor problemen te vinden heet Public Affairs. Het gaat hier om het beïnvloeden van beslissingen. Als communicatieprofessional word je door een organisatie ingehuurd om hierbij te helpen. Vaak gebeurt dit door middel van lobbyen. Hier praat je met mensen die beslissingen kunnen nemen om de organisatie te helpen.
Investor Relations (IR)
De Investor Relations afdeling, ook wel IR genoemd, houdt aandeelhouders en mogelijke investeerders op de hoogte van de organisatie, zodat zij erin zullen investeren. Beleggers moeten vertrouwen hebben in de organisatie en het management ervan. Als communicatieprofessional in IR communiceer je met investeerders over belangrijke onderwerpen zoals resultaten, businessunits en producten. Om te slagen moet je de economie begrijpen, zodat je jouw organisatie kan vertegenwoordigen en het vertrouwen van investeerders kunt opbouwen.
Event management
Evenementen helpen organisaties om hun boodschap te delen. Evenementen geven vaak een unieke ervaring, dus jij als communicatieprofessional moet weten hoe je deze speciaal kunt maken. Je plant evenementen voor organisaties. Om als eventmanager te slagen, moet je goed onder druk kunnen werken.
Mediaproducties
Organisaties verbinden zich op verschillende manieren met hun omgeving. Om veel belanghebbenden direct te bereiken, kun je je eigen media maken, ook wel owned media genoemd. Dit kan van alles zijn: van een nieuwsbrief tot een website, video, boek of jaarverslag. Deze media komen van de organisatie en helpen haar verbinding te maken met haar omgeving. Earned media is de bekendheid die de organisatie heeft verdiend, zoals een krantenartikel dat over hen is geschreven. Paid media zijn advertenties die door de organisatie worden betaald.
Public Relations (PR)
Public Relations (PR) gaat over het opbouwen van relaties met verschillende groepen in de samenleving. Deze communicatie kan direct bij de doelgroep plaatsvinden, bijvoorbeeld via reclame, of indirect, via bekendheid. PR is gratis adverteren. Als PR-professional is het jouw taak om met creatieve ideeën te komen die de aandacht van mensen trekken zonder dat het geld kost.
Journalistiek
Een journalist houdt de democratie in de gaten, laat de wereld zien wat er speelt en weerspiegelt de samenleving. De media zijn in elke samenleving belangrijk, maar niet perfect. Journalisten laten daarom de waarheid zien.
Social Media
Sociale media veranderen snel. In de 21e eeuw zijn sociale media heel belangrijk geworden in onze samenleving. Dit heeft geleid tot het ontstaan van de discipline sociale media. Daarom specialiseren communicatieprofessionals zich hierin. Het is belangrijk voor de communicatie en het is goed om te weten hoe je digitale communicatiemiddelen gebruikt.
Reclame
Reclame gaat over verleiding en overtuiging. Veel organisaties geven veel geld uit aan dit soort communicatie. Het is voor hen en hun communicatieprofessionals belangrijk om te begrijpen hoe en wanneer ze hun doelgroep moeten overtuigen. Sommige advertenties blijven juist in je hoofd rondhangen, terwijl je anderen heel snel vergeet. Daarom is het koppelen van de juiste boodschap aan de juiste doelgroep belangrijk voor communicatieprofessionals. Het is dus goed dat mensen in de reclamewereld begrijpen wat mensen aantrekt en waarom.
Vormgeving
Vormgeving is overal te zien en ook belangrijk in ons dagelijks leven. Voorbeelden hiervan zijn websites, videogames, films, animaties, logo’s, advertenties en nog veel meer. Vormgevers begrijpen beeldtaal; dit wordt steeds belangrijker in onze wereld. Afbeeldingen kunnen misleidend zijn, dus er zijn vaak woorden nodig om ze uit te leggen. Elke website is anders. Tijdschriften hebben niet dezelfde lay-out. Het uiterlijk van een app kan van invloed zijn op de vraag of iemand deze downloadt. Dit is allemaal vormgeving. Een goede ontwerper weet wat de doelgroep wil zien en kan vormgeving zo gebruiken om boodschappen over te brengen.
Het is duidelijk dat communicatie een enorm vakgebied is met heel veel specialisaties. Een communicatieprofessional kan ervoor kiezen zich te specialiseren in één van de tien verschillende disciplines. Er is dus keuze uit veel verschillende banen. Gezien de breedte van het vakgebied is het duidelijk dat communicatie een belangrijk aspect is van elk bedrijf. En dat communicatie een belangrijk proces is in elke organisatie.